Névjegykártya etikett - Hogyan kell egy névjegykártyát átadni?

A névjegykártya elengedhetetlen kelléke egyNévjegykártya etikett: névjegykártya átadása üzletember munkájához, kiváltképpen, ha célja, hogy minnél többen ismerjék Őt, szolgáltatásait, vagy cégét, hiszen a névjegykártya az egyik legjobb önmarketing eszköz. Azonban egy névjegykártyát nem elég csupán megterveztetni és elkészíttetni, tudni kell átadni is! Rendelkezhet bárki akár a legtökéletesebb névjegykártyával, ha az átadás módjával nagymértékben rontja a róla kialakított képet. Otthonról, vagy munkahelyünkről elindulva mindig legyen nálunk névjegykártya, mert sosem tudhatjuk kivel és mikor hoz össze minket az élet! Nem érdemes megkockáztatni egy esetleges kényelmetlen szituációt, ha egy váratlan helyzetben nem tudnánk átadni egyet névjegyünkből.

Üzleti tárgyalásra, találkozóra, megbeszélésre pedig szinte kötelezően kell megunkkal vinnünk pár darabot névjegykártyánkból, mivel ott biztosan szükségünk lesz rá! Érdemes már a megbeszélés, illetve a találkozó elején Névjegykártya átnyújtásanévjegykártyát cserélni partnerünkkel. Ez segíthet a későbbiekben a megszólításban, nevének észben tartásában. Egy komolyabb tárgyalás esetén a névjegykártya cserét követően rálátásunk lesz a másik fél beosztára és poziciójára, ami segíthet eldönteni, hogy mennyire komoly tárgyalóféllel állunk szemben, egyáltalán van-e döntési jogköre az adott ügyben.


 Ki nyújtja át elsőnek a névjegykártyát?
Először az alacsonyabb beosztású, vagy a fiatalabb adja át névjegyét a magasabb beosztásúnak, vagy idősebbnek aki ezt viszonozza.
Hölgy és férfi találkozása esetén úgy illik, hogy először a hölgy nyújtja át névjegyét, majd az úr viszonozza azt!


 Miután megkaptuk partnerünk névjegykártyáját azonnal olvassuk el!
Soha ne rakjuk el a névjegyet elolvasás nélkül, mert ez sértő lehet a másik félel szemben, érdektelenséget fejez ki! Természetesen nem kell megdicsérnünk, csak akkor ha valóban felkeltette érdeklődésünket a kártya, de egy elolvasást minden névjegykártya megérdemel!


 Névjegykártya: Adok és kapok!Névjegykártya etikett
Amennyiben valakitől névjegykártyáját kapunk, minden esetben illik azt viszonozni. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, ne kezdjünk el különböző papírcetlikre írogatni, kérjünk elnézést, hogy most nem tudjuk viszonozni a gesztust, de ígérjük meg, hogy rövidesen eljuttatjuk számára adatainkat. A legközelebbi találkozáskor pedig mi is mindenképpen nyújtsuk át mostmár névjegyünket!


 Soha senkinek ne nyújtsunk át gyűrött, koszos, foltos névjegykártyát!
Mert ez azt a benyomást keltheti, hogy ilyen a személységünk és a munkamorálunk! Ezt elkerülendő érdemes lehet beszereznünk egy névjegykártyatartót.


 Ne tegyük közvetlenül egymás mellé, egy helyre a saját, illetve a kapott névjegykártyákat.


Névjegykártya, névjegykártya csere

 Ne tegyük zsebre a másik névjegyét, maximimum ingzsebbe és semmiképpen se játszadozzunk vele beszélgetés közben! Ha nincs nálunk egy megfelelő névjegykártya tartó, akkor esetleg rakjuk egy jegyzetfüzetbe, pénztárcába. Ha erre nincs lehetőségünk az adott helyzetben, helyezzük le magunk elé, például az asztalra, ha pedig ez sem megoldható, tartsuk a kezünkben.

GamIT Hungary Kft. Tel.: +36 30 792 1784 Email: info@budapestonlinenyomda.hu Cím: 1147 Budapest, Telepes utca 72-74.